Založ si blog

Klasicizmus v myslení pretrváva

Calexcity – slávna-neslávna prezývka nášho mesta Zlaté Moravce. Malé neznáme mestečko, ktoré v 50tych rokoch zažívalo veľký boom chladiarenského priemyslu, kedy sa výroba populárnych chladničiek  presunula z Považskej Bystrice do závodu v Zlatých Moravciach. Najznámejšie chladničky Calex 100, Calex 200 a Maneta sa vyvážali do Turecka, Tunisu, Alžírska, Palestíny, USA a jeho meno sa rozletelo do celého sveta.

City brand socializmu

Po krachu podniku a ukončení výroby v Zlatých Moravciach v roku 1991 ostali tisíce ľudí bez živobytia a mesto bez značky. Ekonomika značne poklesla a mestu neostalo okrem prázdneho závodu takmer nič. Zmizlo to, čo obyvateľov regiónu držalo v štandarde.  Obyvateľstvo sa začalo takmer vytrácať pred očami mesta a tisíce ľudí išlo hľadať prácu i život do susedných miest a dnes tento odliv priam vidno v živote súčasnosti.

Domáci nie sú doma

Ľudia v malých mestách sú odjakživa odkázaní na útek niekam do zasľúbených svetov ,kde sa im otvárajú možnosti pre rozvoj svojich schopností, ktoré nemajú šancu realizovať vo svojom bydlisku. Ak im chýba odvaha a chuť sa niekam posunúť a získať si rozhľad či nadhľad veľkých miest sú nakazení. Akási choroba, ktorá udupe všetky šance. Ako sa dá ale liečiť ? Pôvod veľkých ľudí býva často neznámy a to aj v Zlatých Moravciach.  Koľko skutočne úspešných ľudí sa zrodilo tu v meste s kľúčom a polmesiacom v erbe. Poznáme ich, poznajú ich obyvatelia Slovenska. Sú to Slováci, ale to že sú to Moravčania, odvážni, ktorí sa vyhli pliage obmedzenosti nevie nikto.

Čo nám chýba ?

V Zlatých Moravciach bývajú anonymní ľudia, ktorí sa navzájom poznajú. Vieme o sebe všetko ale nevieme sa spojiť a byť jednotní. Spojiť hlavy dokopy a vymyslieť myšlienku, ktorá by spasila dušu mesta a prinavrátila radosť s bývania tu. To očakávame aj od svojich primátorov, ktorí svoje sľuby pretavujú radšej do drahých áut a moci. Mesto visí na nitkách ,ktoré sa čoskoro môžu pretrhnúť a mesto padne.

V jednote je sila a slávna minulosť má vždy šancu sa vrátiť a zopakovať. Je to o mojom aj Vašom myslení.

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1953x
Priemerná čítanosť článkov: 1953x

Autor blogu

Kategórie

Archív